Ana SayfaKent Müzesi Ziyaretciler ⁞ Bisiklet ile 100 Yıllık Macera İnegöl Kent Müzesinde 09 Haziran 2012
Bisiklet ile 100 Yıllık Macera İnegöl Kent Müzesinde 09 Haziran 2012 (09.06.2012 )

Bisiklet ile 100 Yıllık Macera" İnegöl Kent Müzesinde (09 Haziran 2012)
1890’lı yılların sonlarında, bisiklet meraklısı İstanbullu bir genç, Bursa ve çevresinde bir keşif gezisine çıkmaya karar verir.
Günümüz yazarları gibi geçeceği yolları önceden belirler, ziyaret edeceği şehirler ve kasabalar hakkında bilgiler derler.
İstanbul’dan Mudanya’ya yaptığı gemi yolculuğundan sonra, Bursa – İnegöl – Yenişehir – Bursa güzergahındaki bisiklet turu gezisini kayda geçirir.
İstanbul’a döndükten sonra 1900’de bastırdığı gezi notları, bize 20.y.y. eşiğindeki Bursa’nın renkli bir panoramasını çizer.
İbnül Cemal Ahmet Tevfik’in kaleme aldığı Velosipet ile bir cevelan (1900’e doğru İstanbul’dan Bursa’ya Bisikletli Bir Gezi) bu gezi notlarını Osmanlıcadan günümüz Türkçesine çeviren ve kitaplaştıran Cahit KAYRA’nın çabaları ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından 2006 tarihinde basılmıştır.

100 yıllık bisiklet macerasını günümüze taşımak için Bursa Nilüfer Kent Konseyi ile Bursa Bisiklet ve Doğa Sevenler Derneği’nin ortaklaşa düzenlemiş olduğu, 2010 tarihinde ilki gerçekleştirilen bisiklet turu geleneksel hale getirilmiş ve 3.sü 8-9-10 haziran 2012 yılı içerisinde Tur Koordinatörü Orkun YAĞCI önderliğinde, Türkiye’nin değişik şehirlerinden(Bursa, İstanbul, Ankara, Muğla,Adana ve Osmaniye ve Yurtdışından(Hollanda) 120 bisikletli, 3 gün süren ve katedilen 280 km yol ile 100 yıllık macerayı yaşatmaktadırlar.
Bisiklet turunun İnegöl ayağında İnegöl Kent Müzesi’ni ziyaret eden gurup üyelerine  Kent Müzesi hakkında bilgi verildikten sonra, grup üyeleri müzeyi hayranlıkla gezmişlerdir.

» Asya Kıtasında bulunan ülkelerin büyükelçileri Müzemizde.08.11.2017